Telefoanele inteligente au devenit ceva fără de care nu ne putem imagina viața de zi cu zi. Datorită lor putem păstra legătura cu cei dragi, dar și să avem grijă de multe lucruri. Putem răsfoi cele mai recente informații din lume, dar și să ne relaxăm cu jocul nostru preferat. Cu toate acestea, merită să ne amintim că, dacă ne pasă de o odihnă bună, ar trebui să oprim toate dispozitivele care emit lumină albastră cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare. Vorbim aici nu doar despre un smartphone, ci și despre un laptop sau un televizor.

România se află la mare distanță în clasamentul țărilor ai căror oameni au parte de un somn bun. Dormim prea puțin, iar somnul nostru este de o calitate extrem de slabă. Acest lucru duce la trezirea dimineața cu dureri de cap și cu o senzație de oboseală notorie. Acest lucru afectează sănătatea și starea psihică. Lumina albastră este emisă de dispozitivele și ecranele digitale. Ceea ce este mai rău, echipamentele moderne emit și mai mult din ea, iar tehnologia modernă se dezvoltă în această direcție, astfel încât să îi dedicăm și mai mult timp.

Renunțarea la telefon, televizor, laptop sau tabletă cu trei ore înainte de culcare pare o misiune imposibilă. La urma urmei, de multe ori abia atunci ne întoarcem acasă și dorim să ne relaxăm folosind aceste dispozitive. De fapt, chiar și o oră ar putea fi suficientă, dar chiar și o astfel de provocare este imposibilă pentru mulți oameni. Foarte des navigăm pe rețelele de socializare sau ne uităm la filme în timp ce stăm în pat.

Ce este cu lumina albastră?

Celulele ganglionare ale retinei, pe baza culorii care cade pe ele, trimit informații creierului despre ora din zi. Lumina albastră este tipică pentru această perioadă a zilei. Atunci creierul este mai activ, melatonina nu este secretată. Acesta este hormonul responsabil pentru adormire, scăderea tensiunii arteriale, a nivelului de glucoză și a temperaturii corpului. Acest lucru provoacă insomnie. În prezent, cercetările în curs de desfășurare sugerează încă un simptom, chiar mai periculos, al expunerii ochilor la lumina periculoasă chiar înainte de culcare – poate afecta deteriorarea stării de spirit, poate stimula emoțiile negative, poate pune într-o dispoziție proastă.

Din acest motiv, nu ar trebui să vă uitați la nimic în dormitor și să vă expuneți ochii la condiții negative. O anumită soluție sunt aplicațiile a căror sarcină este de a schimba culorile la mai mult roșu, potrivite pentru timpul nopții în timpul zilei. Culorile mai calde ne afectează mult mai pozitiv. Lumina albastră distruge încet, treptat, dar regulat, simțul uman al vederii. Merită să vă amintiți atunci când navigați în conținutul smartphone-ului chiar înainte de a merge la culcare.

MetaDescription: Cum afectează lumina albastră somnul? Vezi cum poți îmbunătăți calitatea somnului tău.

Lasă un răspuns