Durerile sunt aproape zilnice pentru persoanele care tocmai au început aventura cu antrenamentul sau care decid să antreneze un grup muscular ignorat anterior. Uităm adesea că regenerarea face parte din antrenament și este la fel de importantă ca și exercițiile fizice regulate.
Cu toate acestea, trebuie să ne acordăm o pauză și să nu ne forțăm mușchii. De ce? Lipsa de odihnă poate fi o consecință gravă, astfel încât în loc de energie pozitivă și suplimentară ne vom simți obosiți și demotivați. În cazuri extreme, pot apărea chiar leziuni grave.
Cum pot face ca mușchii să mă doară mai puțin?
Amintiți-vă că durerile pe care le simțiți nu sunt altceva decât microdeteriorări apărute în timpul efortului fizic sporit. După antrenament, mușchii au nevoie de timp pentru a se recupera. Cu toate acestea, nu trebuie să renunțați la antrenament – puteți face exerciții de intensitate ușoară care vor stimula circulația sângelui în mușchi, ceea ce îi va hrăni în plus. Astfel de exerciții pot include:
- – înot,
- – plimbări mai rapide (jogging),
- – ciclism.
Baie fierbinte
Nimic nu este mai bun decât să faci o baie lungă, relaxantă și fierbinte. Datorită temperaturii potrivite, vom îmbunătăți activitatea de circulație, ceea ce, la rândul său, ne va ajuta mușchii obosiți, oferindu-le ușurare. Merită să menționăm aici băile cu saramură – îmbogățită cu minerale, are un efect pozitiv asupra pielii, oaselor și organelor noastre interne.
Irigare
În timpul și imediat după antrenament, trebuie să ne amintim să hidratăm corpul. Apa este un nutrient esențial care joacă un rol foarte important în organism. Datorită ei este posibilă transportarea substanțelor nutritive și eliminarea produselor metabolice. În plus, consumul de apă înainte, în timpul și după antrenament previne apariția crampelor musculare.
Stretching
Mulți dintre noi sar peste ele, ceea ce reprezintă o mare greșeală care duce adesea la accidentări. Stretchingul este o parte esențială a oricărui antrenament și nu ar trebui să fie omis. Merită să vă întindeți în fiecare zi, chiar și după o baie sau înainte de a merge la culcare. Doar 10 minute de stretching sunt suficiente pentru a vă calma mușchii.
Masaj
Atunci când întreprindem o activitate fizică intensă, inclusiv antrenamente dure, rareori ne dăm seama că mușchii noștri se pot sătura. Consecința va fi durerea musculară, umflarea și chiar inflamația. Mulți antrenori personali susțin că masajele regulate pot face minuni și chiar ajută la regenerarea mușchilor.
Cantitatea potrivită de somn
Somnul este un proces de bază și cheie în care are loc o regenerare aproape completă a organismului. În timpul somnului, corpul nostru repară deficitele musculare create în timpul antrenamentului. Timpul optim de care corpul nostru are nevoie pentru a se „repara” este de aproximativ 7-8 ore. Nu trebuie să uităm de odihna în sine – datorită acesteia, se refac resursele energetice din organism, care se traduc ulterior în energie.
Trebuie să ne amintim să acordăm mușchilor noștri timp și posibilitatea de a se regenera. În căldura antrenamentului, putem uita de regulile de bază, datorită cărora munca noastră nu va fi în zadar.
Merită să includeți acizi grași în rutina zilnică de antrenament – esențiali pentru buna funcționare a organismului. EstroVita MEN este un supliment alimentar care conține un complex de acizi omega 3, 6 și 9 ultrapuri și foarte concentrați, inclusiv acidul unic omega 5, care este un simbol al masculinității. Compoziția unică de uleiuri vegetale, vitamine și antioxidanți a fost creată cu gândul la bunăstarea și forma perfectă a bărbaților. Vitaminele K și D conținute în produs asigură oase sănătoase și puternice, iar vitamina D sprijină în plus buna funcționare a mușchilor.
Dacă suntem la început de aventură cu antrenamentul, să ne asigurăm că planul este adaptat la nevoile și preferințele noastre – nu putem începe cu exerciții prea dificile și grele. Consecința unui astfel de comportament poate fi reprezentată de leziuni sau accidentări, care ne vor exclude de la îngrijirea siluetei noastre pentru o perioadă lungă de timp. Să facem exerciții simple și ușoare, care să ne pregătească corpul, abia apoi să trecem la exerciții ceva mai dificile și mai grele.