Ridicarea necorespunzătoare a obiectelor grele, lipsa sportului și un loc de muncă nepotrivit sunt cele mai frecvente cauze ale problemelor de spate. Durerile de spate par a fi înscrise într-un stil de viață sedentar, ne invadează și ne limitează în activitățile de zi cu zi. Cu toate acestea, nu trebuie să fie așa. Descoperiți exerciții plăcute și simple pe care le puteți face acasă fără teamă și simțiți o ușurare aproape imediată.

Durerile de spate de scurtă durată se întâmplă oricui și, în marea majoritate a cazurilor, nu reprezintă nimic îngrijorător. Problema începe atunci când durerea apare de mai multe ori pe săptămână și nu este legată de stres. Poziția pe care o adoptăm atunci când desfășurăm activitățile zilnice este de cea mai mare importanță. Persoanele care se luptă cu dureri de spate recurente ar trebui să consulte un ortoped și să verifice și să își schimbe obiceiurile, deoarece această afecțiune poate fi asociată cu curbura în curs de dezvoltare a coloanei vertebrale.

Merită să vă susțineți coloana vertebrală cu câteva exerciții simple. Iată mai jos sugestiile noastre!

Vacă-capră

Forma de pornire atât pentru poziția vacă, cât și pentru cea de pisică este o poziție de îngenunchere sprijinită, în care mâinile, picioarele și partea superioară a picioarelor aderă complet la sol. La început, să ne relaxăm coloana vertebrală și să destindem mușchii spatelui, menținând poziția cu ajutorul mușchilor abdominali, încordați ușor, îndreptând capul spre sol fără a-l coborî. La inspirație, îndoiți încet spatele în sus, la final ridicați capul și încercați să priviți tavanul. Menținem aplecarea câteva secunde, iar la expirație, împingându-ne de pe podea cu mâinile, îndoim spatele în partea cealaltă, coborând capul la sfârșit – în această poziție omoplații se află în punctul cel mai înalt, iar aplecarea seamănă cu o pisică care se întinde după somn.

Ridicarea trunchiului

Cel mai simplu exercițiu pentru întărirea coloanei vertebrale este să efectuăm zilnic ridicarea trunchiului din poziția culcat pe burtă. Cu acest exercițiu, fixăm picioarele și fesele, ridicăm brațele îndoite la un unghi de 90 de grade deasupra pieptului sprijinit pe podea și fixăm strâns omoplații, apoi ridicăm trunchiul pe inspirație, îl menținem și îl coborâm pe expirație. Repetăm exercițiul de mai multe ori.

Întindere și rotație

Folosind poziția culcat, ne putem ușura și întinde coloana vertebrală într-un mod plăcut. Întinși pe burtă, întindeți brațul drept și plasați-l drept, la un unghi de 90 de grade față de corp, apoi îndoiți piciorul stâng și încercați să-l poziționați în spatele piciorului drept, cât mai aproape de coapsă sau de șold. Nu uitați să găsiți o poziție la limita unui ușor disconfort, pentru a nu vă răni. În timp, capacitatea noastră de a ne mișca se va aprofunda. Pentru o mai bună deschidere a pieptului, putem ridica mâna stângă și o putem îndrepta ușor spre spate, astfel încât să simțim o ușoară tragere. În această poziție, respirați adânc și încet și, după ce ați întins o parte, repetați exercițiul pe cealaltă.

Poziția copilului

Este un sistem de relaxare a organismului, datorită căruia vom scăpa de tensiunea inutilă din coloana vertebrală. Apropiați degetele mari de la picioare și așezați-vă pe călcâie, apoi ridicați mâinile în sus și respirați adânc. Înainte de poziția copilului, putem inspira de mai multe ori, încercând să ajungem cu mâinile cât mai sus și să menținem această poziție până la expirație – totul fără a lua fesele de pe călcâie. Apoi, cu brațele ridicate, aplecați-vă înainte, așezând mâinile și fruntea pe podea, păstrând fesele pe călcâie. În această poziție, putem, de asemenea, să încercăm să ne întindem cât mai mult, iar apoi să relaxăm mușchii pe expirație.

Inspiră Expiră

Ieșind din poziția copilului, rostogoliți încet trunchiul până când vă așezați din nou pe călcâie. Să ridicăm mâinile în fața noastră, iar apoi, pe inspirație, să închidem omoplații și, încercând să ținem mâinile cât mai sus cu palmele în sus, încet, printr-o mișcare lină, să le aducem înapoi cât mai mult posibil, în timp ce arcuiți ușor coloana vertebrală și ridicați capul. La expirație, întindem din nou mâinile în fața noastră, încercând să le întindem cât mai mult posibil, așezând mâinile ca și cum am vrea să împingem aerul departe. La expirație, ne amintim, de asemenea, să ne îndoim spatele în forma literei C inversat și să coborâm capul. Repetăm exercițiul de mai multe ori.

Cel mai important factor care ne va permite să îmbunătățim calitatea vieții este regularitatea în exerciții fizice. Nu trebuie să renunțăm la activitatea fizică, chiar dacă durerea a dispărut. De asemenea, este recomandabil să efectuați o radiografie a coloanei vertebrale, astfel încât să vă puteți adapta mediul la potențialul său defect de postură.

Lasă un răspuns