Beneficiile coenzimei Q10

Coenzima Q10 (CoQ10) este o substanță asemănătoare vitaminelor, produsă în mod natural în organism, care este necesară pentru producerea de energie în celulele musculare. Comercial, se găsește sub forma suplimentelor alimentare, dar se utilizează și în industria cosmeticelor. 

Coenzima Q10 are rol antioxidant și protejează celulele împotriva stresului oxidativ. În plus, susține funcționarea normală a metabolismului.

La fel ca în cazul colagenului și al elastinei, producția endogenă de coenzima Q10 descrește pe măsura înaintării în vârstă.

Prezentă în numeroase alimente precum somonul, carnea de pui, alunele sau spanacul, dar în cantități insuficiente, acestea este adesea administrată sub forma suplimentelor alimentare, datorită proprietăților sale. Iată câteva dintre beneficiile coenzimei Q10:

  • Coenzima Q10 ameliorează migrenele, datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante.
  • Previne apariția afecțiunilor cardiovasculare și reduce incidența deceselor provocate de acestea, atunci când este administrată complementar tratamentelor.
  • Neutralizează efectele secundare ale statinelor – medicamente administrate pentru reducerea nivelului colesterolului, care afectează sistemul muscular – și previn inflamația musculară.
  • Datorită faptului că protejează funcția mitocondrială, coenzima Q10 contribuie și la prevenirea unor afecțiuni asociate cu înaintarea în vârstă, așa cum sunt boala Parkinson sau Alzheimer.