Beneficiile licopenului

CE ESTE LICOPENUL?

Atunci când te gândești la roșii, primele imagini care îți vin în minte sunt salatele suculente și sosurile delicioase care pot fi folosite pentru aromatizarea unei varietăți de preparate. Dar tomatele sunt mai mult decât atât. Consumul de roșii poate reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale, datorită conținutului ridicat de licopen.

Licopenul este un carotenoid – o familie de pigmenți care conferă fructelor și legumelor culoarea lor roșie, portocalie sau galbenă. Licopenul este, de asemenea, un antioxidant puternic, ce neutralizează radicalii liberi care pot deteriora ADN-ul și alte structuri celulare fragile.

Însăși forma moleculelor de licopen le face foarte eficiente în a putea combate stresul oxidativ, conform Edward Giovannucci, profesor de nutriție și epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Harvard. Tot el susține faptul că licopenul poate avea proprietăți specifice, care protejează celula într-un mod în care alți antioxidanți nu o fac.

Cercetările anterioare au arătat că o dietă bogată în alimente care conțin licopen poate ajuta la scăderea riscului de apariție a cancerului de prostată și a altor tipuri de cancer. Într-un raport publicat recent în revista Neurology, o echipă de cercetători finlandezi a asociat nivelurile de licopen din sânge cu protecția împotriva accidentului vascular cerebral. Ei au făcut această legătură după ce au urmărit peste o mie de bărbați de vârstă mijlocie timp de 12 ani. În cazul bărbaților care aveau cantități mai mari de licopen în sânge, riscul accidentelor vasculare cerebrale a fost evaluat cu 55% mai mic decât în cazul celorlalți subiecți. Iar în cazul AVC-urilor provocate de cheaguri de sânge, cel mai comun tip, acest risc a scăzut chiar mai mult – 59%.