Beneficiile acizilor grași Omega 3, 6, 9
Ce indică valorile Omega 3, 6 și 9?
Grpsimile sunt lanțuri formate din atomi de carbon și hidrogen. În funcție de configurație și de legăturile dintre atomi, acestea pot fi saturate (au toți atomii de hidrogen) sau nesaturate (lipsesc unele legături cu atomii de hidrogen). La rândul lor, grăsimile nesaturate sunt împărțite în două categorii: mononesaturate (au o singură legătură dublă de carbon) și polinesaturate (au mai multe legături duble de carbon). Pe lângă aceste grăsimi, mai există și cele hidrogenate, care se obțin prin hidrogenarea industrială a grăsimilor polinesaturate.
Acizii grași Omega 3, 6 și 9 fac parte din categoria grăsimilor polinesaturate (PUFA), necesare pentru buna funcționare a organismului uman. Valorile care le corespund fac referire la plasarea legăturii duble în lanțul molecular. Iată ce înseamnă asta:
- Acizii grași Omega 3 sunt polinesaturați și formează o legătură dublă după a treia poziție din lanțul de atomi de carbon și hidrogen;
- Acizii grași Omega 6 sunt polinesaturați și formează o legătură dublă după a șasea poziție din lanțul de atomi de carbon și hidrogen;
- Acizii grași Omega 9 formează o legătură dublă după a noua poziție din lanțul de atomi de carbon și hidrogen. Spre deosebire de Omega 3 și 6, acizii grași Omega 9 sunt mononesaturați.