Beneficiile acizilor grași Omega 3, 6, 9

Ce indică valorile Omega 3, 6 și 9?

Grpsimile sunt lanțuri formate din atomi de carbon și hidrogen. În funcție de configurație și de legăturile dintre atomi, acestea pot fi saturate (au toți atomii de hidrogen) sau nesaturate (lipsesc unele legături cu atomii de hidrogen). La rândul lor, grăsimile nesaturate sunt împărțite în două categorii: mononesaturate (au o singură legătură dublă de carbon) și polinesaturate (au mai multe legături duble de carbon). Pe lângă aceste grăsimi, mai există și cele hidrogenate, care se obțin prin hidrogenarea industrială a grăsimilor polinesaturate.

Acizii grași Omega 3, 6 și 9 fac parte din categoria grăsimilor polinesaturate (PUFA), necesare pentru buna funcționare a organismului uman. Valorile care le corespund fac referire la plasarea legăturii duble în lanțul molecular. Iată ce înseamnă asta:

  • Acizii grași Omega 3 sunt polinesaturați și formează o legătură dublă după a treia poziție din lanțul de atomi de carbon și hidrogen;
  • Acizii grași Omega 6 sunt polinesaturați și formează o legătură dublă după a șasea poziție din lanțul de atomi de carbon și hidrogen;
  • Acizii grași Omega 9 formează o legătură dublă după a noua poziție din lanțul de atomi de carbon și hidrogen. Spre deosebire de Omega 3 și 6, acizii grași Omega 9 sunt mononesaturați.

Ce sunt acizii grași Omega 3?

Acizii grași Omega 3 sunt grăsimi polinesaturate, un tip de grăsimi pe care corpul tău nu le poate produce în mod natural. Termenul „polinesaturat” se referă la structura lor chimică, deoarece „poli” înseamnă multe, iar „nesaturat” se referă la duble legături. În concluzie, acizii grași Omega 3 au mai multe legături duble. 

Grăsimile Omega 3 sunt o parte esențială a membranelor celulare umane. Deoarece corpul uman nu poate produce Omega 3, aceste grăsimi sunt denumite „grăsimi esențiale”, lucru care face referire la necesitatea de a le introduce în organism prin alimentație și suplimente alimentare. Există multe tipuri de grăsimi Omega 3, care se diferențiază în funcție de forma și de dimensiunea lor. Le amintim pe cele mai importante dintre ele:

  • Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un acid gras cu 20 de atomi de carbon, a cărui funcționalitate este producerea unor substanțe chimice numite eicosanoide, care ajută la reducerea inflamației. EPA poate ajuta, de asemenea, la diminuarea simptomelor depresiei.
  • Acidul docosahexaenoic (DHA) este un acid gras cu 22 de atomi de carbon. DHA reprezintă aproximativ 8% din greutatea creierului și contribuie la dezvoltarea și funcționarea acestuia.
  • Acidul alfa-linolenic (ALA) este un acid gras cu 18 atomi de carbon, care poate fi transformat în EPA și DHA, deși procesul nu este foarte eficient. ALA are un rol important în sistemul cardiovascular, în sistemul imunitar și în sistemul nervos.

Ce sunt acizii grași Omega 6?

La fel ca Omega 3, acizii grași Omega 6 sunt acizi grași polinesaturați. Acizii grași Omega 6 sunt, de asemenea, esențiali, așa că trebuie obținuți din alimentație. Cel mai important rol al lor este acela de a furniza energie. Cea mai cunoscută formă de Omega 6 este acidul linoleic, pe care organismul îl poate transforma în grăsimi Omega 6 mai lungi, cum ar fi acidul arahidonic (AA). La fel ca EPA, AA produce eicosanoide. Spre deosebire de cele produse de EPA, eicosanoidele produse de AA sunt proinflamatorii. Deși acestea joacă un rol cheie în sistemul imunitar, atunci când organismul produce prea multe, crește riscul de inflamație și de apariție a afecțiunilor inflamatorii.

Ce sunt acizii grași Omega 9?

Omega 9 sunt acizi grași mononesaturați, ceea ce înseamnă că au o singură legătură dublă. Acidul oleic este cel mai comun acid gras Omega 9 și cel mai frecvent inclus în regimul alimentar. Acizii grași Omega 9 nu sunt strict „esențiali”, deoarece organismul îi poate produce în anumite condiții. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în acizi grași Omega 9, în detrimentul altor tipuri de grăsimi, poate avea multiple beneficii pentru sănătate.