Beneficiile uleiului de primula sau luminița nopții

Ce proprietăți are uleiul de primula (luminița nopții)

Luminiţa nopţii este o plantă care poate fi găsită de obicei pe câmpuri sau pajiști. Este folosită în principal în medicina pe bază de plante, uleiul din semințele de primula având efecte deosebite asupra sănătății și frumuseții. Bogat în acizi grași precum cel linoleic, gamma-linolenic (15-20%), dar și micronutrienți precum magneziul, zincul, seleniul, calciul sau vitamina E, uleiul obținut prin presare la rece din primula de seară trebuie folosit ca atare, rece sau la temperatura camerei. Poate fi adăugat în salate sau în măști de față făcute acasă, cu efect de regenerare.

Ce rol are luminița nopții și cum funcționează în sprijinul sănătății

Acizii grași din semintele de primula au un efect benefic asupra organismului. Uleiul de primula susține multe procese ale organismului uman și poate fi de ajutor în tratarea multor afecțiuni. Este folosit adesea pentru a susține procesul de slăbire și echilibrare a greutății corporale, deoarece accelerează metabolismul și previne acumularea de țesut adipos.

Luminiţa nopţii are și un rol de scădere a parametrilor lipidici, adică a celor responsabili, printre altele, de creșterea colesterolului. Primula de seară reduce tensiunea fizică și emoțională asociate cu menstruația și sindromul premenstrual, fiind un aliat de nădejde în combaterea schimbărilor de dispoziție și a migrenelor. Mai multe studii dovedesc și rolul benefic al primulei în îmbunătățirea proceselor cognitive de memorie și concentrare.

Beneficiile primulei de seară pentru sănătate și frumusețe

Primula de seară este, de asemenea, un produs excelent pentru îngrijirea pielii, a părului și a unghiilor. Această plantă hidratează în profunzime, susține fermitatea pielii și promovează elasticitatea acesteia. Acizii grași esențiali pe care îi conține sunt aliați în combaterea diverselor afectiuni dermatologice. Uleiul de luminița nopții poate fi folosit și extern, prin aplicarea directă pe piele sau pe părul umed.

Uleiul de primula te susține în lupta cu kilogramele în exces

Luminiţa nopţii susține procesele digestive și previne depozitarea grăsimilor în organism. Acidul GLA activează funcțiile datorită cărora organismul arde grăsimile inutile.

Uleiul de primula ajută la combaterea acneei

Acizii grași nesaturați din primula mențin hidratatarea și previn pierderea apei prin piele. Prin urmare, uleiul de luminița nopții ajută la menținerea fermității și a elasticității pielii. De asemenea, compușii pe care acesta îi conține susțin eliminarea toxinelor din dermă.