Beneficiile uleiului din semințe de dovleac

Semințele de dovleac: rol în organism și proprietăți benefice

Numit și „aurul verde”, uleiul din semințe de dovleac obținut prin presare la rece are un gust și un miros intens, similare cu ale uleiului de nuci.  Cu multiple beneficii pentru organismul uman, acest ulei a fost folosit în medicina alternativă vreme îndelungată, pentru combaterea paraziților și ca sprijin pentru sistemul urinar. Datorită proprietăților sale, este adesea utilizat și în industria cosmetică.

Ce beneficii are uleiul din semințe de dovleac

Proprietățile uleiului de semințe de dovleac sunt cunoscute de mult timp, din medicina populară. Acest ulei a fost folosit, printre altele, ca tratament pentru:

  • Paraziții intestinali, deoarece accelerează eliminarea lor, datorită conținutului de alcaloizi. În plus, uleiul din semințe de dovleac nu irită sistemul digestiv. 
  • Prostată, deoarece contribuie menținerea funcțiilor sănătoase ale acesteia și ale vezicii urinare, datorită conținutului de fitosterol.

Uleiul din semințe de dovleac a fost folosit și pentru atenuarea simptomelor alergiei respiratorii și pentru a influența pozitivă asupra funcționării sistemului nervos. Conținutul de zeaxantina din uleiul de dovleac este importantă pentru protejarea și susținerea sănătății ochilor. 

Ce mai trebuie să știi despre uleiul din semințe de dovleac:

  • Are un conținut ridicat de acizi grași esențiali nesaturați.
  • Este bogat în vitamine. Cele din complexul B se alătură vitaminelor A, E și D pe care le conține uleiul de dovleac.
  • Are și un conținut ridicat de minerale precum potasiul, seleniul și zincul.

Utilizarea uleiului din semințe de dovleac în industria cosmetică

Datorită numeroaselor proprietăți ale „aurului verde”, acesta este adesea utilizat în industria cosmetică, pentru hidratarea și regenerarea pielii. Poate fi aplicat și pe păr, pentru a-l face mai puternic și mai strălucitor. Pentru că este foarte pigmentat, este recomandată utilizarea sa într-o formă diluată înainte de aplicarea directă pe piele.

Folosirea alimentară a uleiului din semințe de dovleac

Uleiul din semințe de dovleac din componența suplimentelor alimentare EstroVita este presat la rece și nu se pretează la încălzire sau prăjire. Datorită gustului său caracteristic, poate fi utilizat ca ingredient pentru prepararea salatelor, a sosurilor și a deserturilor.

Recomandări de depozitare

Uleiul din semințe de dovleac se păstrează cel mai bine în locuri întunecate, la temperaturi care nu depășesc 20 de grade Celsius. Poate fi folosit timp de trei luni de la desigilarea recipientului. După deschidere, este indicată păstrarea la frigider. 

Uleiul din semințe de dovleac este o sursă valoroasă de vitamine și minerale, motiv pentru care are numeroase proprietăți benefice asupra organismului. Uleiul din semințe de dovleac este, de asemenea, un ingredient neprețuit în suplimentele alimentare destinate bărbaților.