Beneficiile uleiului din semințe de in

Proprietățile semințelor de in și a uleiului obținut din acestea

Uleiul din semințe de in este unul dintre cele mai sănătoase și disponibile tipuri de uleiuri și conține o varietate de nutrienți care îți susțin sănătatea și starea de bine.

Semințele de in au proprietăți incontestabile de promovare a sănătății, atunci când sunt consumate în forma lor originală. Conțin fibre solubile în apă, iar infuziile lor sunt adesea folosite pentru a completa tratamentul în toxiinfecțiile alimentare, constipație, afecțiuni ale sistemului digestiv, ulcer gastric sau duodenal, colită ulceroasă sau bola Crohn.

Din aceste semințe se produce uleiul de in, care conține o cantitate semnificativă de substanțe benefice pentru sănătate.

Acizii grași nesaturați din uleiul de in sunt necesari pentru buna funcționare a organismului. Uleiul de in conține: acid alpha-linolenic (Omega 3) în proporție de 26-58% , acid linoleic (Omega 6) în proporție de 5-23%, acid oleic (Omega 9) în proporție de 13-38%, acid arahidonic, dar si acizi grași saturați, precum acidul miristic, palmitic, stearic.

Semințele de in conțin și o cantitate semnificativă de vitamina E, cunoscută și sub numele de tocoferol, care are proprietăți antioxidante, previne îmbătrânirea și îmbunătățește aspectul pielii.

În uleiul de in găsim și steroli vegetali: beta-sitosterol, campesterol, avenasterol, stigmasterol. Aceștia reduc nivelul de colesterol din sânge și absorbția acestuia în intestine.

Alt activ important din semințele de in sunt carotenoidele precum luteina, care are un rol important în sănătatea oftalmologică.

Uleiul de in este o sursă de sănătate în sine și are multe utilizări: poate fi adăugat în salate, consumat alături de brânză de vaci și caș tartinabil, poate fi folosit ca adaos în sandvișuri, dar și pentru condimentarea legumelor gătite în prealabil. Trebuie evitată, însă, procesarea lui termică prin prăjire sau coacere.

În ceea ce privește doza recomandată, adulții pot ingera 2-4 linguri de ulei de in pe zi, la recomandarea medicului, care poate oferi și eventuale sugestii în privința creșterii dozei. 

Uleiul de in trebuie păstrat în frigider, pentru a-și păstra toate proprietățile și valorile nutritive.

Ce efecte are uleiul de in asupra organismului

Uleiul de in sprijină sănătatea femeilor și reduce simptomele sindromului premenstrual, reglează ciclul menstrual și minimizează simptomele menopauzei. Uleiul de in sprijină și sănătatea bărbaților, având efecte benefice asupra fertilității și în tratamentul afecțiunilor prostatei. La modul general, uleiul de in diminuează simptomele alergiilor cu manifestări cutanate, previne apariția bolilor de piele, sprijină tratarea mătreții și a seboreei, previne descuamarea si uscarea excesiva a pielii. Uleiul de in inhibă dezvoltarea bolilor neurologice precum Alzheimer, scleroza multiplă sau neuropatia nervilor. Are un efect similar asupra afecțiunilor cardiovasculare, fiind un supliment alimentar cu rol în prevenția unor boli precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială și boala cardiacă ischemică. Uleiul de fortifică mușchiul inimii și susține producția colesterolului bun. Un alt beneficiu al acestuia este faptul că are rol în formarea țesutului nervos al creierului fetal și promovează evoluția normală a sarcinii. Ulleiul de in regenerează mucoasele sistemului digestiv, reglează sinteza hormonilor fericirii (dopamina și serotonina) și este adesea recomandat complementar în tratamentul depresiei. De asemenea, facilitează funcțiile cognitive de concentrare și memorie. În plus, accelerează arderea grăsimilor în timpul efortului fizic și susține, astfel, o greutate corporală echilibrată.