Mindfulness, adică antrenamentul atenției, ar putea fi definit într-un alt mod – carpe diem (profită de zi). Este o modalitate de a fi aici și acum, bucurându-te de moment, și un remediu pentru stres, îngrijorare și depresie. De unde a apărut acest termen, cum se pot urma principiile mindfulness și care sunt beneficiile antrenamentului de atenție? Răspunsul la toate aceste întrebări se află mai jos.

Meditație și mindfulness

Este adevărat că fundamentul acestei practici a fost inițiat de tradițiile budiste de meditație, motiv pentru care putem întâlni termenul de meditație mindfulness, însă în zilele noastre această expresie și-a schimbat sensul. Psihologii și psihiatrii, văzând efectele pozitive ale utilizării acestei școli de meditație, au decis să investigheze acest fenomen, introducând premisele acestei tehnici în viața pacienților lor. S-a descoperit rapid că mulți dintre ei au simțit ușurare și chiar s-au vindecat de depresie, nevroză și anxietate. Datorăm actualul boom al mindfulness-ului industriei de dezvoltare personală, dezvoltată pe scară largă. Acest tip de terapie a fost transpus de formatori pe hârtie, oferind sfaturi pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții într-un mod accesibil.

Practicați

Cel mai important lucru în a trăi în prezent este să nu vă faceți griji pentru ceea ce va fi sau să vă gândiți la ceea ce a fost. Aceasta este o sarcină extrem de dificil de îndeplinit, deoarece necesită respingerea tuturor gândurilor negative, adesea și a celor intruzive, a grijilor și îndepărtarea tensiunii zilnice de pe umeri. Este o modalitate de a obține stabilitatea emoțională care le lipsește celor mai mulți dintre noi și de a vedea viața în culori noi, mai intense.

Putem practica mindfulness peste tot: acasă, la serviciu, pe stradă, și în orice moment: în timp ce ne plimbăm, vorbim cu prietenii, luăm masa. În fiecare dintre aceste cazuri, permitem gândurilor noastre să curgă liber, acest efect poate fi comparat cu curgerea unui pârâu, deoarece nu ne oprim mai mult timp asupra niciunuia dintre aceste gânduri, nu ne concentrăm asupra lor și nu le evaluăm. Nu căutăm nuanțe pozitive sau negative la ceea ce simțim, ci doar lăsăm să existe în conștiința noastră. Devenim conștienți de activitatea respirației noastre, ne concentrăm asupra ei și o hrănim, ca pe cel mai plăcut lucru care ni s-ar putea întâmpla.

În timpul plimbărilor, să fim atenți la mirosul aerului, la culorile și sunetele care ne înconjoară, precum și la ceea ce simțim atunci când ne mișcăm, doar să trăim acest moment. Într-o conversație, putem înțelege mai bine ceea ce vrea să ne spună o persoană, concentrându-ne pe sunetul și sensul cuvintelor sale, precum și pe emoțiile asociate acestora. În timp ce mâncăm, să fim atenți la structura mâncării sau a băuturii pe care o consumăm, care este temperatura, gustul, este lipicioasă, sau poate se sfărâmă sub presiunea limbii? Nimic altceva nu contează în afară de ceea ce trăim în acest moment. Tocmai o astfel de gândire aparent simplă este cea care contribuie la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Beneficiile de a trăi în prezent

Schimbările care au loc privesc aproape toate domeniile vieții. În profunzime, ne simțim mai relaxați, stima de sine și fericirea noastră cresc, iar factorii de stres ne afectează într-o măsură mult mai mică. Datorită atenției, ne deschidem către noi experiențe, devenim mai activi, iar relațiile noastre se adâncesc. Într-o relație cu schimbări pozitive, se aplică totul, de la reducerea certurilor și o mai mare fericire împreună până la o viață sexuală mai reușită. Efectele acestei practici sunt, de asemenea, semnificative în lupta împotriva dependenței, cum ar fi alcoolismul, fumatul și dependența de droguri, iar antrenamentul în meditație poate sprijini tratamentul, de exemplu, al migrenelor sau al tulburărilor de stres posttraumatic.

Lasă un răspuns