Ingredient vedetă de mulți ani în produsele antirid, pentru exfoliere și reducerea porilor, retinolul are beneficii pentru frumusețea și sănătatea pielii care nu mai trebuie să fie demonstrate. Descoperă mai jos ce este retinolul, care sunt beneficiile și motivele pentru care este recomandat să-l integrezi în rutina ta de îngrijire a pielii, cât de des poți să-l folosești și care sunt potențialele sale efecte secundare.

Cuprins:

Ce este retinolul?

Dacă te întrebi ce este retinolul, trebuie să știi că acesta aparține familiei retinoizilor, care sunt derivați ai vitaminei A, ce joacă un rol cheie în regenerarea celulelor. Mai precis, retinolul este o formă activă a acestui compus și mai este cunoscut ca vitamina A preformată.

Ce sunt retinoizii?

Retinoizii sunt compuși care, începând din anii 1970, au fost folosiți pentru tratarea unor probleme ale pielii ca psoriazisul, acneea, cancerul, ridurile și alte semne de îmbătrânire. Primul retinoid folosit a fost tretinoin topic (Retin-A), pentru tratarea acneei, dar ulterior s-a descoperit că susține procesul de regenerare celulară și reduce petele pigmentare. În prezent, retinoizii sunt ingrediente populare și în produsele antirid.

Retinolul și ceilalți retinoizi diferă în ceea ce privește intensitatea acțiunii asupra pielii. Retinolul este o formă mai slabă de retinoid, motiv pentru care este folosit în produse pentru care nu este necesară o prescripție medicală. Alți retinoizi sunt disponibili în concentrații mai mari, mai ales pe bază de rețetă. Deși acțiunea sa nu este la fel de puternică, acest lucru nu înseamnă că retinolul este mai puțin eficient, ci că este nevoie de o perioadă mai lungă de utilizare pentru a vedea rezultatele asupra pielii. În plus, retinolul este combinat frecvent cu ingrediente hidratante, produsele care îl conțin fiind mai blânde cu pielea.

Compusul activ din retinoizi este acidul retinoic, care promovează regenerarea celulară și blochează în același timp o enzimă care descompune colagenul. Producția de colagen scade odată cu procesul de îmbătrânire, iar menținerea acestuia la niveluri mari echivalează cu păstrarea elasticității și volumului pielii, implicit cu mai puține riduri. 
Retinolul este comercializat ca atare în mai multe formule, de la creme și geluri la loțiuni și serumuri, dar este utilizat și ca unic ingredient activ în produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii.

Cum acționează retinolul asupra pielii?

Odată aplicat pe piele, retinolul acţionează la suprafaţă, prin stimularea reînnoirii celulare: elimină celulele moarte, prin acțiunea sa exfoliantă și determină formarea unora noi. Acțiunea sa nu se limitează, însă, la suprafață. Retinolul pătrunde în straturile mai profunde, de unde trimite o serie de mesaje către celule, pentru a grăbi procesul de regenerare, dar și pentru a stimula producția de colagen, acid hialuronic și fibroblaste, elemente esențiale pentru menținerea structurii ferme a pielii. Pielea poate căpăta astfel un aspect mai tânăr și mai neted.

Care sunt beneficiile retinolului?

Retinolul are, după cum am menționat anterior, o serie de beneficii legate de încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. Astfel, retinolul ajută la:

Retinol pentru exfoliere

Retinolul poate să acționeze asupra pielii prin exfoliere. Este un ingredient eficient pentru eliminarea petelor (hiperpigmentarea), oferind uniformitate și luminozitate pielii. Hiperpigmentarea înseamnă acumularea de melanină în diverse zone ale corpului, pe față, mâini, gât și/ sau brațe, în urma expunerii la soare, de exemplu. Aceste pete nu sunt dureroase, dar sunt inestetice, iar aspectul lor poate fi atenuat cu ajutorul retinolului, deși tratamentul poate să fie unul de lungă durată.

Retinol pentru tratarea acneei

Retinolul poate să ajute la desfundarea porilor și la reglarea producției de sebum. Acest ingredient netezește textura pielii reducând porii, fiind excelent în lupta cu semnele lăsate de acnee. În plus, prin acțiunea sa, poate obstrucționa căile inflamatorii din piele, reducând roșeața. Specialiștii indică faptul că este posibil ca pielea să fie în continuare afectată de coșuri în primele două luni de tratament. De asemenea, ​​pielea ar putea să arate, de fapt, mai rău ca înainte, însă acesta este modul în care se obișnuiește organismul cu retinolul. Ulterior, pielea va deveni mai curată și mai luminoasă.

Retinol pentru ten cu pori mari

Porii sunt deschideri la suprafața pielii prin care ies firele de păr și sebumul. Uneori, acești pori se înfundă cu celule moarte și devin mai mari și mai vizibili. Retinolul poate crește ritmul de regenerare al celulelor pielii, prevenind dezvoltarea porilor înfundați.

Retinol pentru reducerea daunelor provocate de razele UV

Expunerea la soare poate să provoace unele neplăceri precum apariția ridurilor și a hiperpigmentației. Retinolul poate întări pielea, protejând-o de daunele provocate de factorii de mediu. Pe de altă parte, retinolul poate face ca stratul superior al pielii să devină mai subțire și mai sensibil la lumina soarelui, așa că este esențial să folosești și un produs cu SPF ridicat. 

Retinol pentru psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie a pielii, care determină regenerarea accelerată a pielii. Celulele noi se acumulează, creând o erupție groasă, solzoasă, de culoare roz sau roșie. Retinolul aplicat local poate să încetinească acest proces de reînnoire a celulelor și să reducă în același timp inflamația. În general, pentru gestionarea psoriazisului, medicii dermatologi recomandă folosirea retinolului în combinație cu steroizi topici.

Retinol pentru vergeturi

Vergeturile sunt cicatrice care se apar atunci când pielea este întinsă excesiv, din cauza creșterii semnificative în greutate, inclusiv în timpul sarcinii. De asemenea, vergeturile pot apărea în urma pierderii extreme în greutate. Retinolul topic poate ajuta la estomparea vergeturilor, însă nu este indicat în timpul sarcinii sau alăptării.

Tolerabilitatea retinolului: cum alegi cel mai bun ser cu retinol ori cea mai bună crema cu retinol

Medicii dermatologi indică faptul că, pentru a tolera retinolul, pielea are nevoie de niște receptori speciali. Aceștia se găsesc în mod natural în piele. Epiderma poate construi receptori de retinoizi, de aceea este adesea recomandat să se înceapă cu formule cu o concentrație scăzută, care să fie crescută, ulterior, treptat. Deși este posibil ca și formulele cu o concentrație foarte scăzută să provoace o oarecare iritație a pielii, în câteva săptămâni, aceasta va dezvolta o toleranță la retinol. 

Dacă te întrebi cum alegi cel mai bun ser cu retinol sau cea mai bună crema cu retinol, trebuie sa știi că, în general, pentru a fi eficient mai rapid, produsul trebuie să aibă o concentrație minimă de 0,25%. Totuși, și produsele cu o concentrație mai mică pot fi eficiente, cu condiția să fie folosite constant o perioadă mai lungă de timp, de minimum trei luni.

Cum și când se aplică retinolul

Multă lume se întreabă cum și când se aplică retinolul. Produsele cu retinol pot fi folosite la început cu o frecvență mai scăzută, la câteva zile, urmând ca, după aproximativ două săptămâni, să se ajungă la o utilizare zilnică. La începutul tratamentului, pentru a reduce riscul de iritații, se recomandă folosirea retinolului după aplicarea cremei hidratante, dar nu este obligatoriu. 

Lumina solară poate să dezactiveze acidul retinoic, de aceea este mai indicat ca acesta să fie inclus în rutina de îngrijire de seară. Totodată, pentru că retinolul poate face pielea mai sensibilă la lumina soarelui, este recomandată folosirea produselor de protecție solară în timpul zilei. Este indicat ca aceste produse să aibă un SPF de minimum 30.

Retinolul – interacțiuni cu alte produse de îngrijirea pielii

Ține mereu cont de celelalte produse incluse în rutina ta de îngrijire. În zilele în care folosești retinol, este indicat să nu mai folosești unii acizi sau tratamente contra acneei. 

Retinolul și acidul glicolic

Atât retinolul, cât și acidul glicolic au proprietăți de exfoliere, deci este indicat să nu le folosești în același timp, cel mult le poți utiliza alternativ.

Retinolul și acidul salicilic

Ambele produse sunt folosite în tratarea acneei, putând provoca iritații ale pielii. Este recomandat să nu fie folosite în același timp, ci alternativ, unul dimineața și unul seara.

Retinolul și vitamina C

Retinolul și vitamina C sunt excelente pentru atenuarea ridurilor, dar pot provoca iritații, deci este recomandat să nu fie folosite în același timp. Însă există formule de îngrijire tip crema cu retinol și vitamina C, care conțin cele două ingrediente în concentrații mai reduse.

Pe de altă parte, unele produse pot contracara efectul iritant al retinolului:

Acidul hialuronic

Un produs hidratant foarte bun pentru piele, acesta are proprietăți calmante, deci poate reduce posibilele efecte iritante ale retinolului.

Niacinamida

O formă a vitaminei B3, aceasta poate reduce manifestările acneei și ridurile și poate să protejeze pielea de iritații, inclusiv de cele care pot fi provocate de retinol.

Retinolul – efecte secundare

Beneficii si cum sa il incluzi in rutina de ingrijire
Utilizarea retinolului poate provoca apariția unor efecte secundare neplăcute. Astfel, acidul retinoic poate să irite pielea, provocând apariția roșeții, mâncărimilor, arsurilor solare și a descuamării. Totul depinde, însă de concentrația produsului folosit. În general, formulele cu retinoizi eliberate pe bază de rețetă sunt mai concentrate.

Utilizarea retinolului nu este recomandată în timpul sarcinii, fiind asociată cu malformații congenitale ale fătului, și nici al alăptării.

De asemenea, se recomandă prudență în caz de:

În aceste cazuri, cel mai bine este să se ceară sfatul medicului dermatolog înainte de a folosi produse cu retinol, chiar dacă pot fi eliberate fără prescripție medicală.

Nu în ultimul rând, folosirea de produse cu concentrații foarte mari de retinol poate să provoace apariția cancerului de piele.


Retinolul și retinoizii pot ajuta pielea să lupte cu probleme precum acneea și cu semnele de îmbătrânire, iar acest lucru a fost demonstrat din plin de studii numeroase. Retinolul este un ingredient excelent de inclus în rutina de îngrijire zilnică a pielii, cu condiția să ai în vedere concentrația produsului și să respecți regulile sale de utilizare. 

Sursa foto: Freepik

https://www.everydayhealth.com/smart-skin/new-to-retinol-a-complete-guide-on-the-skin-care-ingredient/

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/is-retinol-safe

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol#:~:text=Apply%20retinol%20in%20a%20thin,pores%20(non%2Dcomedogenic).

https://www.medicalnewstoday.com/articles/retinols

Lasă un răspuns