Vitamina D sau, cum mai este cunoscută, calciferolul joacă un rol esențial în absorbția calciului în organism, asigurând creșterea și mineralizarea oaselor, dar este și un aliat valoros în întărirea sistemului nostru imunitar. Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre vitamina , de la rol la beneficii, de la efectele deficitului și excesului la doza zilnică recomandată.

Cuprins:

Ce este vitamina D

Vitamina D este un nutrient prezent în anumite alimente și suplimente alimentare, dar și un hormon pe care corpul nostru îl produce atunci când pielea este expusă la soare.

Vitamina D reunește 5 molecule diferite – vitaminele D1, D2, D3, D4 și D5 -, care sunt foarte asemănătoare din punct de vedere chimic și al funcțiilor biologice. Dintre acestea, cea mai mai folosită este vitamina D3, numită colecalciferol, care poate să fie produsă de organism, din colesterol, în piele, la expunerea la soare. Pe de altă parte, vitamina D2 este produsă tot în prezența razelor UV, dar în plante și ciuperci.

Vitamina D este solubilă în grăsimi și rezistentă la căldură, de aceea nu este distrusă atunci când alimentele care o conțin sunt gătite.

Vitamina D este stocată în ficat, piele, rinichi, splină, mușchi și țesut adipos.

Care sunt funcțiile vitaminei D în organism

Poate unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D în organism este acela că îl ajută să absoarbă și să rețină calciul și fosforul, doi compuși esențiali pentru structura scheletului și a dinților. Numeroase studii au arătat și importanța vitaminei D în controlul infecțiilor și reducerea inflamațiilor, ceea ce o face un aliat important al sistemului imunitar.

Care sunt beneficiile vitaminei D pentru organism

Printre cele mai importante beneficii ale vitaminei D se numără următoarele:

Vitamina D în sarcină

Vitamina D este esențială în timpul sarcinii și joacă un rol important încă de la naștere pentru dezvoltarea osoasă a copilului. Se recomandă ca gravidele să aibă un aport adecvat de vitamina D prin expunere la soare și alimentație. Dacă dieta nu asigura rezervele necesare de vitamina D mamei și fătului, medicul poate decide administrarea de suplimente alimentare cu vitamina D3. De asemenea, suplimentele cu vitamina D și calciu pot înjumătăți riscul de preeclampsie, potrivit unor studii.

Vitamina D la copii

Vitamina D este esențială pentru dezvoltarea scheletului și dinților unui copil, însă trebuie să se acorde atenție dozajului, pentru a evita intoxicația, cu efecte grave asupra sistemului renal. Vitamina D este prescrisă la noi din primele zile de viață, într-o doză de 400 UI (unități internaționale), până la împlinirea vârstei de șase luni. Apoi, până la doi ani, este, în general, recomandată administrarea zilnică a unei doze de 400-800 UI. Ulterior, se recomandă administrarea aceleiași doze de vitamina D3 în lunile care conțin litera “R”. Medicul pediatru este cel mai în măsură să stabilească doza de administrat și perioada, după ce va lua în considerare istoricul copilului. Hipervitaminoza D poate avea drept consecințe la copii:

Vitamina D3 doza zilnică recomandată

În ceea ce privește vitamina D3 doza zilnică recomandată, aceasta este de:

Dozele pot fi modificate de medic dacă, în urma efectuării analizelor sau pe fondul unor afecțiuni preexistente, se dovedește că există un deficit sau un exces de vitamina D.

Alimente bogate în vitamina D

Vitamina D este una dintre puținele al căror aport din alimente este secundar producției endogene, a organismului însuși, dacă există o expunere suficientă la soare. Însă, în sezonul rece, este necesară completarea stocurilor din dietă și suplimente alimentare.

Unii specialiști recomandă ca brațele și picioarele sau fața și brațele să fie expuse la lumina directă a soarelui timp de 5 – 15 minute de cel puțin trei ori pe săptămână, într-un interval orar în care razele UV să nu fie dăunătoare, respectiv în afara orelor 10.00 – 16.00.

Pe de altă parte, există puține alimente care conțin în mod natural vitamina D, deși vei găsi pe piață produse îmbogățite cu acest compus. Întrucât aportul din dietă este, de cele mai multe ori insuficient, suplimentele alimentare sunt o opțiune excelentă pentru a acoperi necesarul zilnic.

Sursele alimentare cele mai bogate în vitamina D sunt:

Suplimentele cu vitamina D3

Suplimentele cu vitamina D sunt disponibile în două forme:

Dintre cele două, vitamina D3 este mai apropiată ca structură de vitamina D naturală, sintetizată de piele și care se găsește și în peștele gras.

Acestea sunt de obicei recomandate de un medic, după constatarea unui anumit deficit de vitamina D. De asemenea, acestea pot fi recomandate pentru anumite categorii de risc, precum:

Când se ia vitamina D dimineața sau seara?

Dacă vrei să știi când se ia vitamina D dimineața sau seara, răspunsul este că nu are importanță, dacă folosești un produs pe bază de uleiuri. Capsulele trebuie să fie administrate în timpul meselor, însoțite de lipide. Se recomandă ca suplimentele să fie administrate în același moment al zilei, pentru a nu uita de ele.

Cât timp se administreaza vitamina D3

Majoritatea suplimentelor alimentare se iau sub forma unei cure de o lună, care se reînnoiește în funcție de dorință sau nevoi. Cât timp se administreaza vitamina D3? În general, vitamina D3 se administrează în sezonul rece, atunci când soarele își face apariția mai rar. O cură de vitamina D3 își va demonstra primele efecte pozitive după două-trei săptămâni.

Suplimentarea cu vitamina D este recomandată pe tot parcursul anului femeilor însărcinate și care alăptează, copiilor mici cu vârsta până la 2 ani și persoanelor în vârstă care locuiesc în instituții specializate, de exemplu case de bătrâni.

Care e cea mai bună vitamina D?

Tablete, fiole, picături, de origine animală ori vegetală, vitamina D3 este disponibilă pe piață în diverse forme. Dacă te întrebi care e cea mai bună vitamina D, trebuie să știi că, pentru a alege un produs de calitate, trebuie să iei în considerare câteva criterii. În primul rând, alege vitamina D3 și nu D2, pentru că prima este cea mai apropiată de cea sintetizată în mod natural de organism. De asemenea, indiferent că este de origine animală sau vegetală, aceasta trebuie să fie cât mai naturală, fără alergeni și molecule toxice. Fiind liposolubilă, alege produse cu vitamina D3 în combinații de uleiuri, pentru cea mai bună absorbție posibilă.

Hipovitaminoza D (carența vitamina D)

Producția de vitamina D în piele este sursa naturală principală pentru acest compus, dar multe persoane au niveluri insuficiente, deoarece trăiesc în zone unde lumina soarelui este limitată iarna sau petrec mult timp la interior. De asemenea, persoanele cu pielea mai închisă tind să sufere de carență vitamina D, deoarece pigmentul asociat pielii, melanina reduce producția endogenă a acestei vitamine.

O varietate de alți factori pot provoca o carență de vitamina D:

De asemenea, deoarece laptele matern nu conține cantități mari de vitamina D, nou-născuții care sunt alăptați și au puțină expunere la lumina soarelui prezintă un risc mai crescut de deficit sau de rahitism.

Printre simptomele lipsei de vitamina D se numără:

Lipsa de vitamina D a fost asociată cu:

Un deficit vitamina D grav poate chiar să ducă la crize de epilepsie și stări de confuzie.

Cum este dozată vitamina D

Hipovitaminoza D poate fi constatată printr-un simplu test de sânge – analiza 25-OH vitamina D. Valorile de referință pentru această analiză sunt între 30 – 100 ng/mL, deficitul fiind constatat sub nivelul de 20 ng/mL. Pe de altă parte, valorile situate sub 10 ng/mL indică o carență severă. De obicei, medicul poate să recomande odată cu dozarea vitaminei D și determinarea fosfatazei și a nivelului de calciu.

Cum este tratat deficitul de vitamina D

În general, deficitul de vitamina D este tratat prin administrarea de suplimente alimentare în diferite doze, stabilite de un medic. Dacă este cazul, vitamina D poate să fie administrată și pe cale injectabilă. De asemenea, medicul poate să recomande, dacă el consideră necesar, suplimente cu calciu și fosfor, de exemplu, dacă printre simptome se numără spasmele musculare.

Excesul de vitamina D

Hipervitaminoza D este diagnosticată prin măsurarea nivelurilor de calciu și vitamina D din sânge. Se consideră intoxicație cu vitamina D dacă valorile analizei depășesc 150 ng/mL.

Hipervitaminoza D poate provoca toxicitate în organism, antrenând și creșterea nivelurilor de calciu în sânge (hipercalcemie). Printre simptomele cele mai frecvente ale hipervitaminozei D se numără:

Hipercalcemia promovează depozitele de calciu în tot organismul, dar în primul rând în rinichi, vasele de sânge, plămâni și inimă. Rinichii pot suferi distrugeri ireversibile, ceea ce duce la insuficiență renală.

Cum este tratat excesul de vitamina D

Tratamentul implică întreruperea administrării suplimentelor de vitamina D și administrarea de lichide și, uneori, de medicamente (corticosteroizi și bisfosfonați, ce inhibă eliberarea de calciu din oase).

Vitamina D este esențială pentru o bună stare a sănătății generale: susține mai ales sistemul osos, muscular și cardiovascular, dar și pe cel imunitar și fiind utilă pentru reducerea stării de oboseală cronică. Recunoașterea simptomelor excesului ori deficitului de vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății. Este important să raportezi medicului oricare dintre simptomele de mai sus, astfel încât problema să fie gestionată corespunzător, iar tu să te bucuri de o bună stare a sănătății generale.

Sursa foto: Freepik

Resurse

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/

https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-vitamin-d3

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

Lasă un răspuns