Beneficiile lecitinei

Ce este lecitina?

Lecitina este un tip de grăsime esențială pentru sănătatea organismului uman, care se găsește în mod natural în multe alimente. Unii producători din industria alimentară o folosesc sub forma aditivilor alimentari, ca adaos la produsele alimentare, pentru a le îmbunătăți gustul sau textura. De asemenea, este disponibilă și sub formă de supliment alimentar și adăugată adesea în produsele cosmetice destinate hidratării pielii.

Printre cele mai comune tipuri de lecitină se numără cea obținută din ouă, soia și floarea soarelui. Este prezentă și în germeni de grâu, arahide și produsele alimentare de origine animală din ficat.

Beneficiile lecitinei pentru sănătate

Lecitina este utilizată pentru a trata tulburările de memorie și bolile vezicii biliare, dar are și o serie de alte proprietăți și întrebuințări:

  • Scade nivelul colesterolului rău LDL și crește nivelul colesterolului bun HDL. Datorită acestui rol, reduce riscul blocajelor la nivelul arterelor și previne astfel apariția afecțiunilor cardiovasculare.
  • Atunci când este folosită de către femei care alăptează, lecitina deblochează canalele mamare și previne astfel apariția infecțiilor și a mastitelor. Modul său de acțiune constă în diminuarea densității laptelui și fluidizarea acestuia. Pentru acest scop, efectele benefice se simt la o doză de o lingură (1200 mg) consumată zilnic.
  • Susține funcțiile cognitive și previne apariția problemelor de memorie și a afecțiunilor precum demența. 
  • Susține sănătatea pielii, hidratând pielea în profunzime și reducând descuamarea acesteia.