Ce rol și beneficii au vitaminele A, D, E și K pentru sănătate

Beneficiile vitaminei A pentru sănătate

Se spune despre consumul de morcovi că te poate ajuta să vezi în întuneric. Principalul nutrient al morcovului, beta-carotenul (responsabil și pentru culoarea portocalie caracteristică a acestei rădăcinoase) este un precursor al vitaminei A și are rolul de a-ți ajuta ochii să se adapteze în condiții de vizibilitate redusă. Vitamina A nu îți poate oferi, însă, superputerea vederii nocturne și nu îți va corecta eventualele probleme oftalmologice, dar consumul unei cantități adecvate poate susține sănătatea ochilor.

Vitamina A stimulează, de asemenea, producția și activitatea celulelor albe din sânge, participă la remodelarea oaselor, ajută la menținerea celulelor endoteliale sănătoase (cele care căptușesc suprafețele interioare ale corpului) și reglează creșterea și diviziunea celulară, așa cum este necesar pentru reproducere.

Cele două forme principale de vitamina A din alimentație sunt vitamina A preformată (retinol, esteri retinilici) și carotenoizii de provitamina A, cum ar fi beta-carotenul, care sunt transformați de către organismul uman în retinol. Vitamina A preformată provine din produse de origine animală, alimente fortificate și suplimente de vitamine. Carotenoizii se găsesc în mod natural în alimentele vegetale. Există și alte tipuri de carotenoide care se găsesc în alimente și care nu sunt transformate în vitamina A, dar au proprietăți de promovare a sănătății, printre care se numără licopenul, luteina și zeaxantina.

Beneficiile vitaminei D pentru sănătate

Vitamina D este atât un nutrient pe care îl mâncăm, cât și un hormon pe care corpul nostru îl produce în mod natural. Este o vitamină solubilă în grăsimi, despre care se știe de mult timp că ajută organismul să absoarbă și să rețină calciul și fosforul; ambele minerale sunt critice pentru dezvoltarea și menținerea sănătății sistemului osos. De asemenea, mai multe studii de laborator arată că vitamina D poate reduce creșterea celulelor canceroase, poate ajuta la controlul infecțiilor și poate reduce inflamația. Multe dintre organele și țesuturile corpului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugerează roluri importante ale acesteia dincolo de sănătatea oaselor.

Puține alimente conțin în mod natural vitamina D, dar foarte multe pot fi îmbogățite cu vitamina D. Pentru majoritatea oamenilor, cel mai bun mod de a obține suficientă vitamina D este administrarea suplimentelor alimentare, tocmai pentru că alimentele nu acoperă, în mod natural, aportul suficient. Suplimentele de vitamina D sunt disponibile sub două forme: vitamina D2 (ergocalciferol sau pre-vitamina D) și vitamina D3 (colecalciferol). Ambele sunt, de asemenea, forme naturale pe care organismul uman le produce în prezența razelor ultraviolete B (UVB) ale soarelui, de unde și denumirea sa populară, „vitamina soarelui”. Producția de vitamina D în piele este sursa naturală primară de vitamina D, dar mulți oameni se confruntă cu o carență, fie pentru că au acces limitat la lumina soarelui în timpul iernii, fie pentru că, prin prisma stilului de viață, își petrec o mare parte a timpului în interior și nu se expun suficient la soare. 

De asemenea, persoanele cu pielea mai închisă la culoare tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D în sânge, deoarece pigmentul care dă culoarea pielii – melanina – reduce producția endogenă de vitamina D.

Beneficiile vitaminei E pentru sănătate

Există numeroase alimente bogate în vitamina E, cum ar fi uleiul de germeni de grâu, germenii de grâu deshidratați, caisele uscate, alunele de pădure, migdalele, frunzele de pătrunjel, fructele de avocado, nucile, semințele de dovleac sau cele de floarea soarelui, spanacul și ardeiul gras.

Vitamina E este o vitamina liposolubilă cu mai multe forme. Cea pe care o folosește organismul uman este alfa-tocoferolul. Acesta are rol antioxidant, eliminând radicalii liberi care pot deteriora celulele. De asemenea, îmbunătățește funcția imunitară și previne formarea cheagurilor de sânge în interiorul arterelor. Vitaminele antioxidante, inclusiv vitamina E au intrat în atenția publicului în anii 1980, când oamenii de știință au început să înțeleagă că daunele radicalilor liberi au fost implicate în stadiile incipiente ale aterosclerozei care blochează arterele și că aceștia ar putea contribui, de asemenea, la apariția cancerului, pierderea vederii și o serie de alte afecțiuni cronice. Vitamina E are protejează celulele împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi și limitează producția de radicali liberi în anumite situații. Cu toate acestea, încă nu a fost demonstrat dacă utilizarea în doze mari a vitaminei E poate preveni afecțiunile cronice.

Beneficiile vitaminei K pentru sănătate

Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi, care se prezintă sub două forme: filochinonă și menachinonă. Filochinona se găsește în legumele cu frunze verzi, cum ar fi verdețurile, varza kale și spanacul. Menachinona se găsește în unele alimente de origine animală și în alimentele fermentate. Menachinona poate fi produsă în mod natural în organism, de către bacteriile bune din floră.

Vitamina K ajută la producerea diferitelor proteine, care sunt necesare pentru coagularea sângelui și formarea oaselor. Protrombina este o proteină dependentă de vitamina K, direct implicată în procesul de coagulare al sângelui. Osteocalcina este o altă proteină care necesită vitamina K, pentru a produce țesut osos sănătos.

Vitamina K se găsește în tot corpul, inclusiv în ficat, creier, inimă, pancreas și oase. Se descompune foarte repede și se elimină prin urină sau scaun. Din acest motiv, rareori atinge niveluri toxice în organism, așa cum se poate întâmpla uneori în cazul altor vitamine liposolubile.