Ce rol și beneficii au vitaminele A, D, E și K pentru sănătate
Beneficiile vitaminei A pentru sănătate
Se spune despre consumul de morcovi că te poate ajuta să vezi în întuneric. Principalul nutrient al morcovului, beta-carotenul (responsabil și pentru culoarea portocalie caracteristică a acestei rădăcinoase) este un precursor al vitaminei A și are rolul de a-ți ajuta ochii să se adapteze în condiții de vizibilitate redusă. Vitamina A nu îți poate oferi, însă, superputerea vederii nocturne și nu îți va corecta eventualele probleme oftalmologice, dar consumul unei cantități adecvate poate susține sănătatea ochilor.
Vitamina A stimulează, de asemenea, producția și activitatea celulelor albe din sânge, participă la remodelarea oaselor, ajută la menținerea celulelor endoteliale sănătoase (cele care căptușesc suprafețele interioare ale corpului) și reglează creșterea și diviziunea celulară, așa cum este necesar pentru reproducere.
Cele două forme principale de vitamina A din alimentație sunt vitamina A preformată (retinol, esteri retinilici) și carotenoizii de provitamina A, cum ar fi beta-carotenul, care sunt transformați de către organismul uman în retinol. Vitamina A preformată provine din produse de origine animală, alimente fortificate și suplimente de vitamine. Carotenoizii se găsesc în mod natural în alimentele vegetale. Există și alte tipuri de carotenoide care se găsesc în alimente și care nu sunt transformate în vitamina A, dar au proprietăți de promovare a sănătății, printre care se numără licopenul, luteina și zeaxantina.
