Beneficiile uleiului de chimen negru

Ce proprietăți are uleiul de chimen negru

Ingredientele naturale au câștigat o popularitate imensă în ultimii ani, datorită proprietăților lor benefice pentru sănătate. Tot mai multe femei au înlocuit produsele cosmetice comerciale cu alternative naturale, preparate acasă din diferite ingrediente benefice pentru sănătatea și frumusețea pielii și a părului. Uleiul de chimen negru poate fi inclus cu brio pe lista acestor ingrediente, datorită multiplelor sale beneficii.

Beneficiile semințelor de chimen negru

Uleiul rezultat prin presarea la rece a semințelor de chimen negru conține vitamine, minerale și nutrienți și are multiple utilizări pentru sănătate:

Susține activitatea sistemului digestiv

Uleiul de chimen negru a fost folosit încă din vechime pentru ameliorarea simptomelor asociate cu intoxicațiile alimentare, refluxul gastric, ulcerul gastric și ulcerul duodenal. Cercetările confirmă că uleiul de chimen negru este eficient în combaterea Helicobakter pylori, considerată responsabilă de apariția ulcerelor. Există, de asemenea, studii care sugerează că uleiul de chimen negru are un efect pozitiv și asupra funcției hepatice și sprijină activitatea ficatului.

Reglează nivelul colesterolului

Datorită conținutului de acizi grași nesaturați Omega 3, 6 și 9, uleiul de chimen negru reduce considerabil nivelul colesterolului din sânge. Acizii grași esențiali Omega conferă elasticitate pereților vaselor de sânge, reducând riscul episoadelor ischemice și a trombozelor. Prin urmare, utilizarea regulată a uleiului de chimen negru poate reduce tensiunea arterială, susținând sănătatea sistemului cardiovascular.

Susține sistemul imunitar și funcția de apărare naturală a organismului

Uleiul de chimen negru este folosit din vechime pentru a îmbunătăți imunitatea organismului. Este un adjuvant excelent atât pentru adulți, cât și pentru copii. Susține funcția de apărare naturală a organismului în rândul persoanelor care se confruntă cu imunodeficiența și a celor care experimentează infecții recurente.

Luptă eficient cu alergiile și bronșitele

Numeroase studii atestă faptul că uleiul de chimen negru este unul dintre cele mai bune ingrediente naturale pentru persoanele care se confruntă cu alergii și cu infecții ale tractului respirator superior. Ingredientele sale active susține tratamentul bronșitei, stimulând expulzarea secrețiilor reziduale și funcționarea corespunzătoare a bronhiilor.

Are beneficii pentru sănătatea pielii și a părului

Uleiul de chimen negru poate fi administrat ca supliment comestibil, dar și folosit extern. Aplicat direct pe piele, acesta îi conferă protecție împotriva arsurilor solare. De asemenea, are un efect calmant în cazul iritațiilor asociate cu arsurile solare și accelerează procesul de vindecare a rănilor. În plus, se utilizează complementar și în tratamentul matretii, al acneei sau al dermatitei atopice. Dar asta nu este tot – uleiul susține sănătatea scalpului și a părului și previne căderea părului. Datorită proprietăților sale de stimulare, accelerează creșterea și regenerarea firelor de păr.

Originar din Asia de Vest și Europa de Sud-Est, chimenul negru susține sănătatea și este utilizat deopotrivă în gastronomie, în industria cosmetică și în medicina naturistă. În Egiptul antic, planta era folosită pentru a trata afecțiunile stomacului și leziunile pielii, obiceiuri care s-au păstrat și în zilele noastre.

Doza zilnică recomandată de ulei de chimen negru

Uleiul de chimen negru se consumă în timpul mesei, în cantități de 1-2 lingurițe zilnic. Înainte de administrarea unui supliment alimentar cu extracte de chimen negru, este indicat să soliciți părerea medicului, mai ales dacă suferi de afecțiuni cronice. Uleiul de chimen negru poate fi folosit și extern. Acesta se aplică pe păr, împreună cu șamponul, dar și pe piele. În cazul uzului intern, uleiul de chimen se administrează pe cale orală, ca atare sau poate fi folosit ca adaos în preparate culinare precum sunt salatele.

Suplimentele EstroVita care îl au în compoziție utilizează ulei de chimen negru presat la rece. Pentru obținerea de beneficii maxime, recomandăm să nu îl încălzești și să nu îl folosești pentru prăjirea alimentelor. 

Uleiul de chimen negru se păstrează cel mai bine la o temperatură de 5-10 grade Celsius și trebuie consumat într-un interval de cel mult trei luni de la desigilarea recipientului.