BENEFICIILE ULEIULUI DE ROZMARIN

Ce este rozmarinul și care sunt proprietățile uleiului de rozmarin?

Rozmarinul și extractele acestei plante, inclusiv uleiul de rozmarin au fost folosite în medicina complementară și alternativă, datorită proprietăților vindecătoare, încă dinainte ca știința să avanseze. În zonele mediteraneene, rozmarinul este considerat și un simbol al iubirii. În zilele noastre, pe lângă utilizarea drept tratament naturist, rozmarinul este folosit pentru a condimenta și aromatiza diferite preparate culinare.

Beneficiile rozmarinului pentru organismul uman sunt numeroase. Acesta ajută la ameliorarea durerilor de stomac, sprijină activitatea ficatului și susține scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acidul carnosic pe care îl conține este, conform studiilor, eficient în a proteja organismul împotriva degenerescenței maculare. Tu ce alte beneficii ale rozmarinului mai cunoști?

Cum se folosește uleiul de rozmarin, pentru a obține maximum de beneficii

Conform mai multor studii științifice, extractul de rozmarin are proprietatea de a regla nivelul de insulină și de a-l reduce pe cel al glicemiei. De aceea, în medicina tradițională, a fost folosit pentru tratarea hiperglicemiei. Mai mult decât atât, rozmarinul poate reduce activitatea intestinală a alfa-galactozidaza, un inhibitor care încetinește absorbția carbohidraților. Un alt efect benefic al rozmarinului este reglarea nivelului glicemiei și al insulinei, dacă este administrat după masă. De asemenea, este un combatant eficient al stresului oxidativ și are capacitatea de a reduce, astfel, complicațiile diabetului, conform MD  PhD Edyta Blus.

Rozmarinul are un efect relaxant, motiv pentru care este folosit de bunăvoie pentru a sprijini tratamentul afecțiunilor gastro-intestinale. Această plantă ajută la reducerea durerilor de stomac, susține sănătatea intestinelor și vezicii biliare, îmbunătățește digestia și stimulează activitatea secretorie a stomacului. Numeroase cercetări certifică faptul că extractul de rozmarin se comportă precum un scut protector pentru mucoasa gastrică, protejând-o împotriva efectelor nocive ale etanolului sau rezerpinei. Este de menționat și că extractul de rozmarin acționează și împotriva bacteriilor Helicobacter pylori, care, netratate, pot duce la apariția gastritei. Beneficiile rozmarinului nu se limitează, însă, la aparatul digestiv, ci vizează și ficatul, stimulând curățarea și regenerarea acestuia și funcția hepatoprotectoare. Cu alte cuvinte, rozmarinul are un rol important în procesul natural de detoxifiere a organismului și protejează celulele hepatice împotriva efectelor nocive ale medicamentelor și altor substanțe dăunătoare pentru ficat.

Uleiul de rozmarin conține antioxidanți care susțin funcțiile cognitive (concentrarea și memoria) și înlesnește procesul de învățare. Mai mult, aceleași extracte au și efectul de diminuare a  simptomatologiei tulburărilor cognitive care pot preceda instalarea demenței. Acidul rozmarinic reduce stresul și are un efect calmant. S-a demonstrat că poate preveni instalarea stărilor de depresie și anxietate.

Nu există nicio îndoială că rozmarinul se găsește adesea în bucătărie. Această plantă se caracterizează printr-un miros înțepător și un gust amărui. Dacă vrei să folosești rozmarinul pentru a condimenta mâncarea, optează pentru planta proaspătă, mult mai aromată decât variantele deshidratate. Rozmarinul e folosit adesea în bucătăria mediteraneană, unde îmbogățește gustul preparatelor; se potrivește bine cu carnea de pasăre, miel sau pește. De asemenea, este adesea folosit în producția de bere sau vinuri.